Sestavine

Zavedava se, da dober izdelek naredijo dobre sestavine, zato tudi le-te skrbno izbirava, še najraje pa imava to, da proizvajalce osebno spoznava. Na ta način sva lahko prepričani ne le o kakovosti surovin, temveč tudi o njihovi zgodovini in zgodbi. Večina sestavin, ki jih uporabljava, je slovenskega ekološkega izvora. Slovenskih ekoloških suhih paradižnikov pač trg še ne premore v zadostnih količinah, upava in delujeva pa na tem, da bodo enkrat vse sestavine slovenske in ekološke.

Fižol
Fižol
Oljčno Olje
Oljčno olje
Bučno olje
Bučno olje
Sol
Sol
Čebula
Čebula
Sušeni paradižnik
Sušeni paradižniki
Bučna semena
Bučna semena
Olive
Olive
Hren
Hren

Fižol

Ne le da je poln beljakovin (23 g/100 g), ki so gradnik biomase in dober vir energije, v fižolu se skriva še ogromno drugih za človeka dobrih učinkovin. Vsebuje vlaknine (20 g/100 g), ki nase vežejo strupe in maščobe ter tako uravnavajo prebavo; nukleinske kisline, ki razpadejo na t. i. nukleotide, iz katerih se gradijo in obnavljajo celice; železo, ki tvori hemoglobin in s tem po krvi prenaša kisik do celic; kalcij, kalij in nekaj vitaminov B. Fižol ima tako en kup zdravilnih učinkovin: pomaga pri težavah z jetri, ledvicami in mehurjem, deluje pomlajevalno na celice, poživlja, odvaja vodo iz telesa ter krepi srce in ožilje.

Naše babice so govorile: “Vsak frž’k ima svoj prd’k.” In res, v črevesju se bakterije lotijo neprebavljenih sladkorjev in pri tem sproščajo pline. Ampak! več kot fižola pojemo, boljše ga bomo prebavili. Zato nov izrek: “En Fržek na dan, odžene prdek stran.” Trenutna zaloga fižola prihaja iz Ekološke kmetije Pr’Črnet iz Medvod. Pohvalijo se lahko z zelo dolgo tradicijo, 300 let, ekološko pridelavo in velikim mlinskim kamnom, ki zaradi nepregrevanja zagotavlja kakovostno in polnovredno moko.

Oljčno olje

Seveda uporabljamo hladno stiskano oz. ekstra deviško oljčno olje. Tako je najboljše in le s takim lahko naredimo naše izdelke res dobre. 100 g oljčnega olja vsebuje 14 g nasičenih maščobnih kislin, 73 g enkrat nenasičenih in 11 g večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Kaj to pomeni? Za razliko od nasičenih, nenasičene maščobne kisline znižujejo raven “slabega” LDL holesterola ter zvišujejo raven “dobrega” HDL holesterola. Uživanje oljčnega olja torej znižuje krvni tlak ter tako pripomore pri ohranjanju srčno-žilnega sistema v dobri formi. Oljčno olje vsebuje tudi nekatere vitamine, kalcij, kalij, železo, vsebuje pa tudi veliko antioksidantov, ki nas varujejo pred prostimi radikali, glavnimi krivci za rakava obolenja, diabetes, artritis, itd.

Trenutna zaloga oljčnega olja prihaja iz slovenske Istre, izpod rok mladih ekoloških pridelovalcev, povezanih v Zadrugo ekoloških pridelovalcev Istre, bolj znano pod imenom Zemlja in Morje.

Bučno olje

Tudi bučno olje, ki ga uporabljamo, je ekološko in hladno stiskano, saj lahko le tako iz njega dobimo vse njegove dobre učinkovine. 100 g bučnega olja vsebuje 17 g nasičenih maščobnih kislin, 33 g enkrat nenasičenih in kar 40 g večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Zaradi visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin tudi bučno olje odlično vpliva na naše zdravje. Zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni; izboljšuje počutje in spanec, saj se triptofan pretvori v serotonin (hormon sreče) in nato v melatonin (spalni hormon); visoka vsebnost cinka zmanjšuje povečano prostato in pomaga pri inkotinenci, prav tako pa cink skupaj še z vitamini A, E in K pripomore k čvrstejšim lasem. Uživanje bučnega olja blaži simptome med in po menopavzi, blaži vnetja, lajša prebavne motnje in še bi lahko naštevali.

Trenutna zaloga bučnega olja prihaja iz ekološke kmetije Natek iz okolice Vranskega.

Sol

Sol, ki jo uporabljamo, prihaja iz morja, iz obale Krajinskega parka Sečoveljske soline, kjer Piranske soline pridobivajo sol po tradicionalnih postopkih s skoraj 700 letno tradicijo. Tudi sol je ključnega pomena za delovanje našega telesa. Zaradi pomanjkanja soli lahko pride do nizkega krvnega tlaka in posledično do vrtoglavice in glavobola, natrijevi ioni pa imajo pomembno vlogo v izvencelični tekočini ter pri delovanju živčnih celic. Vemo pa, da preveč soli tudi škodi.

Žal naša vsakdanja hrana povprečno vsebuje preveč soli, kar pa vodi v visok krvni tlak in (spet) posledično do srčno-žilnih bolezni. Saj vemo, kaj se zgodi, če posolimo bučko? Iz nje odteče nekaj vode in isto se zgodi v našem telesu. V Fržkovih izdelkih se seveda nahaja tudi sol, a v za odtenek manjših količinah. Tudi zato, da okusi drugih sestavin pridejo bolj do izraza.

Čebula

Čebula že od nekdaj velja za naravno zdravilo za številne težave in bolezni. Z vdihavanjem hlapov pri rezanju čebule se razkužijo sluznice nosne, ustne in žrelne votline in ko si z robčkom otremo objokane oči, na njihovi sluznici ostane živa komaj katera bakterija. Ker se učinkovine razgrajujejo nekaj časa, čebula krepi tudi sluznice v želodcu in črevesju, prav tako pa tudi blaži vnetja v ledvicah, mehurju in sečevodu. Zahvala za to gre alicinu in drugim spojinam, ki vsebujejo žveplo. Vsebuje pa čebula še mnoge druge zdravilne učinkovine: vitamin C, B6, minerale, kot so kalcij, magnezij, natrij, kalij in fosfor, prav tako pa vsebuje polifenole, ki veljajo za izjemno močne antioksidante. Za antioksidante pa vemo, da so ključni pri preventivi za rakava obolenja, srčno-žilne bolezni, osteoporozo ter da izboljšujejo naše razpoloženje, kognitivne funkcije in dom našega imunskega sistema - prebavni sistem.

Trenutna čebula prihaja iz ekološke kmetije Švigelj iz ljubljanskega barja.

Sušeni paradižniki

Paradižnik vsebuje veliko zdravilnih učinkovin; vitamine B, C in E, polifenole, folno kislino, magnezij, kalij, itd. (glej opis pri čebuli), prav zagotovo pa so njegova najslavnejša učinkovina likopeni, od katerih dobi tudi svojo lepo, rdečo barvo. Likopeni so vrsta karotinov, ki varujejo in stabilizirajo membrane naših telsenih celic ter membrane notranjih delov celic, kot so na primer mitohondriji. Sušenje živil je eden od najstarejših in tudi najbolj učinkovitih načinov konzerviranja hrane, saj s sušenjem ohranimo praktično vse zdravilne učinkovine živila. Tako tudi iz suhega paradižnika dobimo slavne likopene: imunski in presnovni mehanizem, ki služi kot oklep pred prostimi radikali.

Suh paradižnik kupujemo v delikatesi Dobrote.si, ki uvaža izdelke, pridelane pri majhnih italijanskih proizvajalcih, ki ravno tako dajo veliko na kakovost, zdravje in okolje.

Bučna semena

V ljudskem zdravilstvu so bučna semena prisotna že od začetka. Pomagajo namreč pri preprečevanju nastajanja ledvičnih kamnov, pri moških lajšajo težave s prostato in celo preprečujejo raka na prostati, zdravijo mehur ter preganjajo črevesne zajedavce. Vsebujejo torej kup enih snovi, ki poskrbijo, da naše telo dobro deluje: minerale, kot so železo, magnezij, kalcij, idr.; cink, ki nas varuje pred osteoporozo; vitamin E in B; fitosterole, ki znižujejo raven LDL holesterola in zvišujejo raven HDL holesterola v krvi; kar 20 g beljakovin na 100 g semen; antioksidante, ki nas ščitijo pred prostimi radikali; ter fenolne spojine, ki delujejo protivirusno in protibakterijsko.

Ena pest bučnih semen zjutraj poskrbi, da (p)ostanemo čili in mladi. Trenutna zaloga bučnih semen prihaja iz Eko kmetije Sukač iz Gornje Radgone.

Olive

Olive vsebujejo veliko maščob, vendar zdravih, nenasičenih, teh ki znižujejo raven “slabega” LDL holesterola in zvišujejo raven “dobrega” HDL holesterola v krvi. Poleg tega vsebujejo vitamine in minerale, kot so železo, baker in kalcij ter veliko v maščobi topnega vitamina E - močnega antioksidanta, ki poleg ostalih antioksidantov v olivah zmanjšuje tveganje za številne kronične bolezni, saj zavira negativne učinke prostih radikalov.

V olivah najdemo zelo malo ogljikovih hidratov, zato se jih priporoča ljudem s tako dieto, hkrati pa vsebujejo veliko vlaknin, ki poskrbijo, da naša prebava dobro deluje. Olive kupujemo v delikatesi Dobrote.si, ki uvaža izdelke, pridelane pri majhnih italijanskih proizvajalcih, ki ravno tako dajo veliko na kakovost, zdravje in okolje.

Fižol

Hren

V človeški zgodovini se hren ni uporabljal samo za hrano, temveč tudi kot zdravilo. Njegove učinkovine namreč krepijo naš imunski sistem, izboljšujejo prebavo, znižujejo visok krvni tlak, zmanjšujejo tveganje za raka, delujejo protibakterijsko, razstrupljajo telo in še bi lahko naštevali. Katere so vse te snovi, ki nam tako zelo pomagajo? Vitamin C in antioksidanti spodbujajo delovanje belih krvničk, katero je nujno potrebno za našo naravno zaščito oz. naš imunski sistem.

Fižol

Gorčično olje in vlaknine izboljšujejo delovanje prebave, prav tako pa gorčično olje tudi povečuje prekrvavljenost ter deluje kot antibiotik. Mineral kalij znižuje krvni tlak, antioksidant sinigrin pa preprečuje rast rakavih celic. Ker se ostro gorčično olje absorbira že v dvanajsterniku, ne pride do debelega črevesa, kjer bi poškodovalo našo črevesno floro. Trenutna zaloga hrena prihaja iz ekološke kmetije Pr’ Grogc iz ljubljanskega barja.