Zgodba

Sva Lucija in Tina in izpod najinih rok nastajajo izdelki Fržek. Začelo se je nekega vročega dne, v začetku avgusta leta 2016, ko smo se prvič zbrale prijateljice, da bi se družile in zraven še kaj lepega in dobrega ustvarjale. Ob klepetu in smehu, so takrat nastali prvi kozarčki domače začimbne mešanice. Hitro smo prešle še na rezance, sirupe in nazadnje tudi na namaze. Ko so prijatelji in znanci poizkusili namaze in bili nad njimi navdušeni, sva se odločili, da greva še korak dlje. Podpore nama ni manjkalo in zavihali sva rokave.

Spoprijeli sva se z birokracijo, postavljali kuhinjo, se dogovarjali s pridelovalci, vmes pa pridno ustvarjali, spreminjali, dodajali in dopolnjevali recepte. Tako so se maja 2017 na Vegafestu prvič javnosti predstavili novi namazi - namazi Fržek. Izoblikovali sva pet okusov, kateri ostajajo še danes, saj so se vsi izkazali za favorite, čeravno bi to moralo biti protislovno.

Zgodba
Vir: Marjan Krebelj

Ni težko ugotoviti, da se pri nas vrtimo okoli fižola. Tako ime kot tudi logotip sta izpeljana iz njega, saj je fižol osrednja tema najinega ustvarjanja. Pri kovanju receptov za namaze sva ugotovili, da je zaradi blagega okusa odlična osnova za ustvarjanje različnih okusov, zaradi svoje teksture pa se izjemno lepo maže.

Načela naravno, od blizu in zdravo so postala temelj najinega delovanja. Naravno tukaj pomeni, da so sestavine pridobljene na ekološki način in tako ne vsebujejo nobenih umetnih brezveznarij; ker fižol, čebula, hren in vse druge sestavine v Sloveniji izvrstno rastejo, je od blizu res zelo blizu; načelo zdravo pa se odraža v dveh vidikih: v samih sestavinah, ki vsebujejo pravo zakladnico hranljivih snovi, ter v načinu njihovega sonaravnega pridelovanja, saj rastejo v zdravi zemlji.

Vsi se zavedamo problematike, ki je nastala z vso proizvedeno plastiko. Še najslabša od vseh pa je plastika za enkratno uporabo. Zavedajoč se tega problema sva izbrali stekleno embalažo, saj je steklo mogoče stoodstotno reciklirati. Pri reciklaži se kakovost stekla ne izgubi in se ga lahko zato vedno znova tali in gradi. Poleg tega so kozarčki različnih oblik nepogrešljivi v vsakem domu, pa naj gre za domače vložnine, posodico za milo, svečko ali pa lonček za šiljenje. Če želite v kozarčkih spet ugledati namaz in ker se stekleno embalažo po HACCP-u sme ponovno uporabiti, lahko kozarčke tudi vrnete.

Kot odgovor na potrebo po rastlinskih napitkih v stekleni embalaži, sva se leta 2018 odločili narediti tudi te. Nastali so trije okusi, vsak za svojo priložnost, najbolj omamen pa je zagotovo tisti s praženimi lešniki. Napitki, začinka in namazi tako predstavljajo najine prve tri prodajne izdelke. Tekom najinega ustvarjanja se nama je pridružil še Luka, ki skrbi za bolj tehnične stvari, kot so spletna stran in oprema. Zato se je leta 2019 »sva« spremenil v »smo«.