Zgodba

Začelo se je nekega vročega dne, v začetku avgusta leta 2016, ko smo se prvič zbrale prijateljice, da bi se družile in zraven še kaj lepega in dobrega ustvarjale. Ob klepetu in smehu so takrat nastali prvi kozarčki domače vegete. Hitro smo prešle še na rezance, sirupe in nazadnje tudi na namaze. Ko so prijatelji in znanci poizkusili namaze in bili nad njimi navdušeni, sva se Tina in Lucija odločili, da greva še korak dlje. Podpore nama ni manjkalo in zavihali sva rokave.

Spoprijeli sva se z birokracijo, postavljali kuhinjo, se dogovarjali s pridelovalci, vmes pa pridno ustvarjali, spreminjali, dodajali in dopolnjevali recepte. Tako so se maja 2017 na Vegafestu prvič javnosti predstavili novi namazi - namazi Fržek. Izoblikovali sva pet okusov, kateri ostajajo še danes, saj so se vsi izkazali za favorite, čeravno bi to moralo biti protislovno.

Zgodba

Kako zdaj izbrati ime? Pri kovanju receptov za namaze sva ugotovili, da se fižol izvrstno obnese; njegov blag okus omogoča ustvarjanje najrazličnejših drugih okusov, zaradi svoje teksture se zelo lepo maže, povrh vsega je še izjemno hranilen in uspešno uspeva v naših krajih. Tako je fižol postal rdeča nit našega ustvarjanja, iz njega pa sta nastala ime Fržek in logo v obliki fižolčka.

Ko začneš pisati svojo zgodbo, moraš sprejeti kup enih odločitev. V našem primeru je bilo to: katere sestavine bomo uporabljali, od koga bomo kupili te sestavine, v kaj bomo pakirali naše izdelke, in podobno. Po zelo kratkem razmisleku so postala temelj našega delovanja načela naravno, od blizu in zdravo. Naravno tukaj pomeni, da so sestavine pridobljene na sonaraven način in tako ne vsebujejo nobenih umetnih brezveznarij; ker fižol, čebula, hren in vse druge sestavine v Sloveniji izvrstno rastejo, je od blizu res zelo blizu; načelo zdravo pa se odraža v dveh vidikih: v samih sestavinah, ki vsebujejo pravo zakladnico hranljivih snovi, ter v načinu njihovega pridelovanja, saj rastejo v zdravi zemlji.

Pakiranju v plastiko smo že na začetku določno rekli Ne. Za nobeno (nižjo) ceno ne bomo nikoli pakirali ničesar v plastiko. Vsi se namreč že zavedamo problematike, ki je nastala z vso proizvedeno plastiko. Še najslabša od vseh pa je plastika za enkratno uporabo. Zato smo izbrali stekleno embalažo, saj je steklo mogoče stoodstotno reciklirati. Pri reciklaži se kakovost stekla ne izgubi in se ga lahko zato vedno znova tali in gradi. Poleg tega so kozarčki različnih oblik nepogrešljivi v vsakem domu, pa naj gre za domače vložnine, posodico za milo, svečko ali pa lonček za šiljenje. Kozarčke pa z veseljem vzamemo tudi nazaj in jih ponovno napolnimo.

Po vseh teh postavljenih načelih ni bilo druge, kot zavihati rokave in začeti ustvarjati. Namaze imamo, začinko tudi, zdaj pa na čim več dogodkov in v kakšno trgovinico.

Sčasoma smo se začeli udeleževati manj dogodkov, število trgovinic pa se je začelo večati. Kot odgovor na potrebo po rastlinskih napitkih v stekleni embalaži, smo leta 2018 začeli izdelovati tudi te. Nastali so trije okusi, vsak za svojo priložnost, najbolj omamen pa je zagotovo tisti s praženimi lešniki. Ekipi Fržka se je pridružil še Luka, ki še vedno pridno skrbi za vse tehnične stvari kot sta spletna stran in oprema, hkrati pa pomaga pri poslovanju podjetja.

Po tem pa stagnacija! Obstali smo na eni točki in nismo vedeli, kam naprej. Še manj pa, kako naprej. Leto 2019 je bilo za Fržek leto velike preizkušnje. Tla so se zamajala in prihodnost Fržka kar nekaj časa ni bila znana.

A kjer je volja, tam je pot! Ker se je povpraševanje v trgovinah, kljub našim notranjim prevpraševanjem, večalo in večalo, smo pograbili ta val in prijeli za kuhalnico. Leta 2020 smo začeli izdelovati tri nove izdelke: krekerje, piškote in praženo čičeriko.

Pri izdelavi sojinega in lešnikovega mleka nastane tako imenovana okara. Ker je polna vlaknin, pa tudi drugih uporabnih snovi, smo jo raje nekako uporabili, kot pa da jo vržemo stran. In tako so nastali slastni, hrustljavi krekerji, ki jih je težko nehati jesti, in lešnikovi piškoti, ki pa imajo namerno manj sladkorja.

»A niste vi Fržek in delate izdelke iz fižola?!« se človek vpraša na tem mestu. Smo Fržek in delamo izdelke iz fižola, smo pa poleg fižolasto obarvane rdeče niti vzporedno potegnili še oranžno nit in v nabor izdelkov vključili še druge stročnice. Sojo za sojin napitek in čičeriko za prvo predstavnico v liniji izdelkov Fržek pržek. Zaenkrat ponujamo samo praženo čičeriko, vendar se ji v prihodnje pridružijo še grah, bob, fižol, soja; to bomo še videli.

Takoj, ko smo se odločili, da nad Fržkom ne obupamo, je steklo kot po maslu; veganskem seveda. Luci se je sicer počasi umikala, ekipi pa se je pridružil Bine, poln znanja o peki, predvsem pa hitrih in pridnih prstov.

Seveda brez novosti ne gre. Ustvarjanje novih izdelkov je namreč nadvse zanimivo. Leta 2021 smo klasičnim namazom, ki so redno v ponudbi, dodali še sezonske namaze, ki so na voljo samo v določeni sezoni. Spomladi je to čemažev namaz, poleti namaz iz mladega graha, pozimi pa je to fižolov tatarc, na katerega smo še posebej ponosni.

Če že imamo mašino, ki dela sojino mleko, zakaj nebi delali še tofuja, smo se vprašali. In tako na trg ponudili prvi in edini tofu, ki je na voljo v stekleni povratni embalaži. Ta misel, da smo edini v Sloveniji za nekaj, nas navdaja s še posebej posebnim občutkom.

Kaj pa lahko naredimo še iz fižola? Hmm… Polpete! Pa smo začeli delati še polpete.

Zdaj se piše leto 2022. In kaj nam bo prineslo? Nekaj se že kuha!