Fržek je blagovna znamka slovenskih, naravnih, veganskih in zero-waste prehrambnih izdelkov. Načela, po katerih delujemo, so naravno, od blizu in zdravo, saj vemo, da lahko naredimo dober izdelek le z dobrimi sestavinami. Načelo naravno se kaže v sonaravni pridelavi sestavin; od blizu pomeni, da so sestavine prepotovale kar se da malo, da so prišle do nas; načelo zdravo pa se odraža v dveh vidikih: v zdravju za človeka ter zdravju za okolje.

Nakup
Izdelki

Skupni imenovalec vsem izdelkom so stročnice, poseben pomen pa dajemo fižolu. Fižol je poln hranil in drugih za človeka dobrih učinkovin: vsebuje veliko beljakovin, vlaknin, železa, kalcija, magnezija, vitamine B, C in D in še bi lahko naštevali. Pri nas uspeva že od 17. stoletja in iz njega nastajajo najrazličnejše jedi, od juh in solat pa vse do tort in sladic. Prav tako so z raznovrstnimi hranili polne tudi druge stročnice: bob, čičerika, soja, grah itn. Naše zastavljeno poslanstvo je izdelovati in razširiti izdelke, narejene iz te ali one stročnice na naravi prijazen način.

Vsi izdelki so narejeni izključno iz rastlinskih sestavin. V rastlinah se skriva tisoč in ena zdravilna lastnost, vsa hranila in druge za človeka esencialne snovi, da bi bilo nesmotrno, če tega nebi uporabili in izkoristili. Rastline tako niso le izvrsten vir vitaminov in mineralov, temveč tudi beljakovin, ogljikovih hidratov in »dobrih« maščob. Vse rastline in vsaka posebej vsebujejo snovi, ki imajo za ljudi koristne lastnosti. Likopeni v paradižniku varujejo varovalne membrane naših telesnih celic; v olivah prisoten vitamin E skrbi za delovanje vseh žlez; fosfatidilholin iz soje je surovina za nastajanje prenašalca živčnih signalov acetilholina, ki povečuje koncentracijo ter stimulira vagusni živec, ta pa pospešuje izločanje želodčne kisline. In tako naprej, in tako naprej. Kraljestvo rastlin ni torej nič drugega kot mogočna zdravstvena ustanova.

Iz Cesa